Självinsikt

När man vill hjälpa sig själv till ökad mänsklig växt och mognad är det inte metoder och tekniker som man i första hand bör tänka på. Det primära är de tankebilder som man väljer för att övervinna sina invanda programmeringar för trygghet och självbevarande. Det är dessa nya tankebilder som måste motivera mig så starkt att jag klarar av att övervinna mina genetiskt och socialt ärvda skydds- och överlevnadsmekanismer. I och med detta utsätter jag min självbild, och min världsbild, för medveten förändring vilket ofta skapar rädsla och osäkerhet. För det mesta vill vi inte gärna se på det vi är, och det vi gör, om det strider mot de invanda koncept som vi från barndomen har programmerats med. Men enbart från denna utgångspunkt kan vi lära oss att växa och mogna.


Vi människor upplever obehag, fysiskt, känslomässigt och socialt, när våra behov inte är tillgodosedda och när vi känner att att vår självupplevelse och livsupplevelse inte är i någon slags balans. Vi vill gå vidare i livet men i konflikten mellan vår önskan och gamla trygghetsprogrammeringar, ärftligt och socialt förvärvade, avgör dessa mycket ofta hur vi reagerar och handlar, eller inte handlar. Tyvärr har få människor kunskap om samspel och sammanhang i och mellan våra fysiska och mentala system och hur detta bestämmer våra handlingar i den yttre världen.

En holistisk bild av människan som ett dynamiskt balanserande system, sammansatt av underliggande system med liknande dynamiskt balanserande funktion, hjälper oss till större självinsikt. Den hjälper oss att lättare se orsakssammanhangen i våra fysiska, mentala och sociala lidanden, något som kan ge hopp och ökat intresse för möjligheten att positivt förändra våra reaktioner och handlingar istället för att enbart vara offer för händelser i omvärlden. Kunskap om hur alla våra delar fungerar tillsammans som en enda rörlig och dynamisk helhet ger en tankeställare åt dem som på något sätt känner av belastningen av alla stressorer som en aktiv människa i vår tid utsätts för. Reaktionerna på dessa stressorer är i grunden överlevnadsfunktioner, vare sig de skadar våra mentala funktioner i första hand och våra fysiska i andra hand, eller tvärtom. Naturligtvis hade de för mycket länge sedan ett överlevnadsvärde också för oss människor. Varje levande varelse är genetiskt programmerad till att kämpa för sin överlevnad. Men i vår tid blir dessa reaktioner ofta till ett hinder för ett harmoniskt samspel med andra av vår art.

Det torde vara svårt att motivera sig för en längre tids arbete med självinsikt och självför-ändring om målet för förändringen primärt syftar till en tryggare position i i organisationer och samhälle. Den starkaste motivationen för ett sådant arbete med sig själv kommer ju vanligtvis ur en önskan om en bestående förändring av den egna livsupplevelsen, vare sig det gäller kroppen, sinnet eller den sociala och existentiella dimensionen.


Dessa frågeställningar är inte nya för oss människor. I långa tider har det funnits metoder och tekniker för ökad självinsikt och självpåverkan i syfte att påverka vårt sätt att agera i världen. Metoderna har ofta färgats av religiösa föreställningar. Men även utan en sådan överbyggnad har många av dessa gamla tekniker effekt på hjärnans fysiologiska funktioner och därmed också på sinne och kropp. Moderna påverkanstekniker riktade mot hjärnans och sinnets funktion undviker en mystisk eller religiös överbyggnad men kan ge samma praktiska effekter. Avslappning och Mindfulness är två exempel. Andra är västerländska varianter av meditation och Yoga. Ett modernt koncept för medvetenhetsförändring är Mental Träning. Och det finns många fler metoder som kan hjälpa oss att förändra känslor och föreställningar som inte längre tjänar oss. Men här är det viktigt att förstå att vi inte kan förvänta oss en bestående effekt av dessa metoder om vi inte använder dem dagligen under en längre tid. Det är styrkan i nya inre bilder som motiverar oss till att arbeta vidare på vår egen mentala växt och mognad och, som ett resultat av detta, gör oss skickligare i att hantera livets skiftningar.