Alternativa medvetandetillstånd

Med alternativa medvetandetillstånd menas tillstånd i vilka vårt medvetande fungerar på ett kvalitativt annorlunda sätt än när vi är fullt vakna. Till skillnad från vårt vanliga vakna medvetandetillstånd så har vi i de alternativa medvetandetillstånden möjligheter att komma i kontakt med det omedvetna, vilket sannolikt utgör den större delen av vårt totalmedvetande. Eftersom, tvärtemot vad många tror, våra föreställningar och våra spontana handlingar i hög grad styrs från vårt omedvetna, så framgår det av sig självt att möjligheten att komma i kontakt med detta borde vara av central betydelse för vi hur kan hantera våra liv. Det som då har betydelse är kanske inte att känna till att det finns olika nivåer av medvetande och medvetenhet. Viktigare är att förstå att vi alla till stor del styrs av omedvetna föreställningar och tankeprocesser. Men viktigast är nog att lära sig bli medveten om de egna mentala processerna och förändra dem till det bättre om de hotar möjligheten till ett mera harmoniskt liv. Vid insomnandet, i drömmen eller i lätta hypnostillstånd kan vi i viss mån nå det omedvetna, lära oss av det och påverka det. Vi kan göra detta själva. Men det är värt att komma ihåg att det här inte rör sig om sådana metoder, till exempel i form av djup hypnos, som kan användas vid  behandling inom professionell medicin, psykologi och psykoterapi. 


Den gemensamma nämnaren för dessa alternativa medvetandetillstånd är en minskning eller ett bortfall av det man kallar sinnets verklighetstestning. Det betyder att inlärda och vanemässiga tolkningar av mentala bilder och sinnesintryck blir mindre trovärdiga för sinnet. Om sinnets verklighetstest förändras så kan både yttre och inre stimuli tolkas på ett annat sätt än när vi är helt vakna.

I de alternativa medvetandetillstånden har vi alltså en möjlighet komma i kontakt med det som redan finns i vårt omedvetna. Det blir också möjligt att medvetet skapa nya mentala bilder som kan förankras djupt i sinnet. Om vi lyckas med att upptäcka vilka mentala bilder som vanligen styr våra känslor, våra tankar och våra handlingar så är det också möjligt att förändra dem till en viss grad. Man kan i ett självhypnotiskt tillstånd visualisera, det vill säga ge sig själv, nya tolkningar av negativa händelser som vi har upplevt eller förväntar oss att uppleva.


Sömn är ett alternativt medvetandetillstånd

Vid insomnandet och vid uppvaknandet kan vi vara i ett alternativt medvetandetillstånd och då kan en brygga mellan det medvetna och det omedvetna uppstå spontant. För de flesta av oss är det en välkänd upplevelse.


Dröm är en annan form av alternativt medvetandetillstånd.

Drömmarna är ett av sätten på vilket vårt omedvetna spontant meddelar sig med oss. Vi tillbringar en ganska stor del av vår natt (c:a 20%) och av vårt liv (5-6 år) drömmande. Vanligen förknippar vi drömmandet med vår vanliga nattsömn. Men det finns andra tillstånd i vilka vi kan uppleva drömmar, till exempel under påverkan av narkotika eller mediciner. Vi kan till och med uppleva drömbilder i vaket tillstånd.

Det omedvetnas budskap framförs här i form av inre symboliska bilder. Det är möjligt att förstå vad dessa bilder vill säga oss men den ende som kan tolka dem rätt är den person som har drömt eftersom drömmarna speglar innehållet i drömmarens sinne. Eftersom drömbilderna uttrycker sig symboliskt kan det vara svårt att direkt förstå vad de speglar i det egna livet och det är förstås ännu svårare för någon annan att förstå dem. Det är alltså inte lätt att få en uppfattning om vad en dröm vill säga drömmaren. Men någon annans tolkning av drömmen kan många gånger vara en ledtråd till drömmarens egen förståelse.


Hypnos och självhypnos är alternativa medvetandetillstånd.

Definitionsmässigt kan hypnos betecknas som "ett tillstånd med subjektiva och kvali-tativa medvetandeförändringar, karaktäriserad av en ökad koncentration, en fördjupad avkoppling och en ökad beredskap för att svara an på suggestioner och föreställningar" (Lars-Eric Uneståhl: Hypnos och självhypnos).

Den djupa hypnosen får man överlåta till dem som är utbildade på området. Men vi kan själva försätta oss i ett lätt hypnotiskt tillstånd och använda det för kroppslig och själslig vila, men också för att söka kontakt med de rika kraftkällor som finns inom oss och bortom oss. I detta tillstånd kan vi få  en djupare insikt om oss själva och påverka oss med bilder och suggestioner som hjälper oss att komma närmare den harmoni som kännetecknar en människa som har funnit sin helhet. Ett vanligt sätt att åstadkomma detta är genom avslappning och meditation. Att ägna sig åt en sådan träning och se att den ger resultat är oerhört berikande.