Mental träning

Mental träning innebär att man medvetet och aktivt påverkar sitt sinne. Detta fungerar bäst när man försatt sig i ett avslappnings- eller meditationstillstånd (alfa-tillståndet). Mental träning är en modern benämning på gamla tekniker som man återfinner bland annat i indisk yoga och tantra men även i de stora religionerna. Tekniken syftar till att medvetet påverka hjärnan med nya styrbilder och kontrollmönster. Det rör sig alltså om en programmering av det egna sinnet. Om dessa styrbilder skall kunna verka fullt ut så måste man sedan låta dem påverka sinne och kropp utan att man medvetet lägger sig i detta.

Den teoretiska grunden för denna teknik är kunskapen om att upplevelse är hela det sinnes- och kroppstillstånd som utlöses av en inre eller yttre händelse. Minnet av hän-delsen lagras i hjärnan som en kopia av sinnes- och kroppstillståndet som förelåg vid den händelsen. Hjärnan minns alltså både tankar, känslor och kroppstillstånd som en helhet. Genom att upprepade gånger föreställa sig en kommande händelse, eller en situation precis så som man önskar uppleva den, kan man skapa minnesbilder och styrprogram av något som ännu inte hänt. Detta kommer att påverka sinnesfunktion och handling när den förväntade händelsen eller situationen verkligen inträffar. Principerna för mental träning är alltså att programmera in styrbilder för den önskade målsättningen varefter man skall låta det hända av sig självt.


Det finns olika sätt att programmera in styrbilder i djupet av vårt medvetande. Det är möjligt att göra det i klarvaket tillstånd. Då använder man sig av suggestioner och formler. ”Pep-talk” före en idrottsmatch är ett exempel på detta som innebär att spelarna före matche suggererar varandra till vissa styrbilder som skall hjälpa dem under spelet. Formler är korta uttryck som sammanfattar den önskade styrbilden på ett kraftfullt sätt. Ett exempel är ”Jag duger”. Suggestioner och formler måste dock passera vänstra hjärnhalvans verklighetstestning och behöver därför upprepas ofta och på många olika sätt för att kunna påverka sinnet. Inom reklamvärlden använder man sig i stor utsträckning av denna teknik för att påverka människor.

Ett kraftfullare sätt att ge sig själv nya styrbilder är inprogrammering av mentala bilder medan man befinner sig i alfatillståndet (visualisering). I detta tillstånd sätter man den vänstra hjärnhalvans verklighetstestning ur spel och skapar målbilder i form av detaljerade bildfantasier. Man föreställer sig då en kommande händelse eller situation som om den hände just nu och precis på det sätt som man vill att den skall hända. Det är viktigt att dessutom framkalla den rätta känslostämningen för att programmera in också den. Om man i sitt sinne genomlever en kroppsrörelse, till exempel ett perfekt höjdhopp, så skapas redan då styrmönster för det rätta muskelsamspelet för detta hopp vilket höjdhopparen kommer att ha nytta av under tävlingen. Under tävlingen är det dock viktigt att man inte förvirrar det inprogrammerade mönstret för muskelkoordinationen. Man måste ”låta det hända”.


Att programmera in bilder för kroppsrörelser kallas ”ideomotorisk träning” och används mycket inom elitidrotten. På samma sätt kan man stärka sitt självförtroende och den egna självbilden. I alfa-tillståndet föreställer man sig då om och om igen hur bra man klarar av en situation som man känner oro inför. Detta kallas ”målbildsträning”. Tekniken kan också användas för att ge sig bilder och symboler som påverkar den egna önskade utvecklingen som människa. Det är förstås viktigt att man då ger sig goda och positiva bilder och symboler av vad man vill vara.


En följd av mental träning är att man omärkligt får ökad distans till sina problem. Det gör det lättare att bearbeta dem och hjälper en att bygga upp mod för att tackla obehagliga situationer med större tillförsikt och bättre överblick. På så sätt motverkar vi att styras av rena känsloreaktioner vilket naturligtvis skapar bättre förutsättningar för att klara av svårigheter av många slag. Med andra ord så är mental träning ett sätt att växa och mogna som människa.