Människans dynamiska helhet
Bilden av vad en människa är kan inte enbart begränsas till kroppen, sinnet och samspelet mellan dem. Det finns inget ting i detta universum som kan existera utan en omgivning vilken tinget påverkar och blir påverkad av. Människan lyder under samma tvingande lagar.
Livsmiljö
De omvärldssystem som vi ständigt samspelar med utgör vår livsmiljö vilken vi är mycket snävt anpassade till. Dessa system omfattar luft att andas, värme och kyla, ljus, vatten i floder, sjöar och hav, naturen med växter och djur, med mera.
Relationer
Vi är flockdjur och därför är relationerna med andra av vårt eget slag livsviktiga för oss. Även om det kan vara skönt att vara för sig själv ibland så mår människan vanligen dåligt, och förtvinar mentalt, om hon inte har ett fungerande socialt kontaktnät.
Ekonomi
Vi behöver tillgång till vatten, mat, kläder, tak över huvudet och uppvärmning när det är kallt. För detta behöver vi också verktyg och maskiner för att bygga våra hus, tillverka våra kläder och laga vår mat. Allt detta tillhör det ekonomiska området.
Sysselsättning
Precis som andra däggdjur behöver människan en viss daglig sysselsättning. Sinnet och kroppen behöver regelbunden stimulans för att deras livsfunktioner inte skall försvagas. Sysselsättning i den meningen är dock inte liktydig med den sociala insats som vi kallar arbete. I den tidsålder som vi lever i just nu måste vi vanligen kombinera ekonomi och sysselsättning och det betecknar vi som arbete. Just den kombinationen är dock inte absolut nödvändig för en ursprunglig, balanserad, kropps- och sinnesfunktion hos människan. Den kan till och med bli skadlig. Sysselsättning i mening av fritt och aktivt bruk av kropp, hjärna och sinne är normalt något som skänker högre däggdjur lust och tillfredställelse. Den ansträngning som krävs för att få ihop ekonomiska medel för att överleva har inte nödvändigtvis samma goda effekter på våra livssystem. Det har gjort att vi skiljer på arbete och fritid. Det första uppfattar vi många gånger som mindre lustbetonat än det andra.
Ser man på detta sätt på människan och hennes dynamiskt samverkande livssystem så är det lätt att förstå att om något av systemen, inom henne eller utanför henne, kommer i långvarig obalans så kommer det obönhörligt att rubba balansen i fler av systemen. Människans olika livsfunktioner och funktionerna i den värld som hon lever i är starkt beroende av varandra.